CNC

Computer numerical control (CNC) är en metod för att automatisera styrning av verktygsmaskiner genom användning av programvara inbäddad i en mikrodator som är ansluten till verktyget. Det används ofta vid tillverkning för bearbetning av metall- och plastdelar.

Med CNC får varje objekt som ska tillverkas ett anpassat datorprogram, vanligtvis skrivet på ett internationellt standardspråk som kallas G-code, lagrat i och exekveras av maskinstyrenheten (MCU), en mikrodator som är ansluten till maskinen. Programmet innehåller instruktioner och parametrar som verktygsmaskinen kommer att följa, såsom materialmatningshastighet och positionering och hastighet av verktygets komponenter.

Fräsar, svarvar, överfräsar, slipmaskiner och lasrar är vanliga verktygsmaskiner vars operationer kan automatiseras med CNC. Den kan också användas för att styra icke-maskinverktyg, såsom svetsning, elektronisk montering och filamentlindningsmaskiner.

Tidigt i processen skapar ingenjörer en datorstödd design (CAD) ritning av delen som ska tillverkas och översätter sedan ritningen till G-kod. Programmet laddas på MCU:n och en mänsklig operatör utför en testkörning utan råmaterialet på plats, för att säkerställa korrekt positionering och prestanda. Detta steg är viktigt eftersom felaktig hastighet eller positionering kan skada både maskinen och delen.

CNC anses ge mer precision, komplexitet och repeterbarhet än vad som är möjligt med manuell bearbetning. Andra fördelar inkluderar större noggrannhet, hastighet och flexibilitet, samt möjligheter som konturbearbetning, som tillåter fräsning av konturformade former, inklusive de som produceras i 3D-design.

Å andra sidan kan CNC vara dyrare, kräva mer underhåll än andra produktionsmetoder och tvinga företag att anlita en skicklig CNC-programmerare.

Vissa CNC-system är integrerade med CAD och programvara för datorstödd tillverkning (CAM), vilket kan påskynda processen för programmering av MCU. Integration med ERP-programvara och relaterade applikationer, såsom programvara för hantering av företagstillgångar, kan underlätta operativa intelligensprocesser och hjälpa till att förbättra anläggningens prestanda och underhåll.
Vill du köpa anpassade CNC tillverkade i Kina? Youlin är definitivt ditt bra val. Vi är kända som en av de berömda CNC tillverkarna och leverantörerna i Kina. Accepterar främst OEM- och ODM-affärer eftersom vi erbjuder konsultgrupp, rika erfarenhetsarbetare, supply chain management, olika lösningar och endast export.